Päronträd i blom

Hönan och ägget

En höna börjar värpa ägg vid 18-19 veckors ålder och värper 5-6 ägg i veckan, vilket blir runt 300 ägg om året. Till att börja med är äggen små och har ett tjockt skal. Vid slutet av värpperioden är äggen betydligt större och har ett tunnare skal. äggsklaet består i huvudsak av kalk. Hönan behöver lika mycket kalk till ett stort äggskal som till ett litet.
Om skalet är vitt eller brunt beror på hönsrasen. Bruna höns värper oftast bruna ägg och vita höns värpervita ägg, variationer i färgen kan dock förekomma. Färgen har ingen betydelse varken på näringsinnehåll, smak eller kvalitet.
Inne i ägget kan det förekomma små brunaktiga fläckar. Detta är protein-, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.

Så produceras ägg
Förr i tiden hade i stort sett varje bondgård egna höns. Hönsen gick lösa på gården och sprätte både inne och ute. äggen de värpte användes i gårdens hushåll eller således om tillgången var god. När städer och samhällen växte krävdes produktion för avsalu, varför jordbruken specialiserades och ökade i storlek. Så också de jordbrukare som producenter av ägg. För att kunna få en tillräcklig inkomst från äggen krävdes fler och fler höns. Genom att placera hönsen i burar föenklades skötsel och tillsyn av djuren. Dessutom förhindrades olika sjukdomar att sprida sig.
Efter 1999 säger svensk djurskyddslagen att äggproduktionen endast får ske på ett sätt som tillgodoser hönans naturliga beteende. Detta innebär att det ska finnas värprede, sittpinne och sandbad där hönsen vistas.
I Sverige finns det ca 6 miljoner värphöns som producerar drygt 100 miljoner ägg årligen. En stror del av dessa ägg produceras i värpburar. Kraven på yta i burarna är strängare än i många andra länder.
Svenska höns får inte "näbbtrimmas" vilket är tillåtet i de flesta länder. Detta görs för att undvika att hönorna hackar varandra och innebär att den yttersta delen av näbben klipps av.

Ambitiös kvalitetskontroll
Det finns olika bestämmelser för hur ägg skall hanteras och kontrolleras. För att äggen skall vara så färska som möjligt när de når konsumenten, hämtas äggen hos producenten flera gånger i veckan. på äggpackerierna kontrolleras varje ägg. De vägs genomlyses och man ser då direkt om ägget är gammalt, har sprickor i skalet, blodfläckar eller andra defekter. Sådana ägg sorteras bort och används istället som bas i äggprodukter till livsmedelsindustrin. Alla ägg som går till handel och storhushåll kvalitetskontrolleras.
I de s k handelsnormerna för ägg, som styr hur ägg skall hämtas och kontrolleras, finns även bestämmelser om vad ägg får kallas. Begreppen "lantägg", "sprättägg" m m är inte tillåtna och ersätts i stället av informations om produktionssättet.

Storlekar
Efter genomlysningen sorteras äggen efter storlek. Det finns fyra storleksklasser för ägg:

XL (Mycket stora) mer än 73g
L (Stora) 63-73g
M (Medelstora) 53-63g
S (Små) 43-53g

Hållbarhet
När äggen når fram till butikerna är de på sin höjd 3-5 dagar gamla. Under hanteringen från producent till packeri och vidare fram till butiken har ägget förvarats vid låga temperaturer vilket medverkar till en förlängning av hållbarheten. även i butiken sker exponeringen av ägg i allmänhet i kyldisk och det rekommenderas att ägg förvaras i kylskåp även i hemmet. Ett bäst-före-datum måste alltid anges på förpackningen.
Ett ägg kan hålla sig i flera månader i kylskåp. Hinnorna inne i ägget skyddar såväl vitan som gulan.
Det är lätt att se om ett ägg är färskt eller gammalt:

* ett färskt ägg sjunker i vatten.
* ett färskt ägg har en hög gula och vitan ligger tätt runt gulan när ägget slås upp.
* ett färskt ägg har en liten luftblåsa.

Det är lätt att se om ett ägg är kokt eller okokt:

* man snurrar på ägget. Ett kokt ägg snurrar lätt och jämt, ett okokt ägg snurrar långsamt och ojämnt.

Ägg i köket
Ägg kan användas kokta eller stekta, som en egen rätt eller tillsammans med andra livsmedel. Ägg har vissa unika egenskaper som används i matlagning och bakning. äggvitan kan bilda skum och Äggulans emulgerings- förmåga används vd bakning, i majonnäs m m.
Ägg är ett känsligt livsmedel som ska förvaras i kylskåp, gärna i förpackningen som ägget säljs i. Förpackningen skyddar ägget och hindrar att det torkar ut. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt och smak vilket också förpackningen skyddar mot. Äggförpackningarna är gjorda av 100% återvinningspapper och trycksvärtan är tillverkad av vegetabiliska oljor vilket gör det möjligt att kompostera förpackningarna efter användning.
Livsmedel - och därmed också ägg - är känsliga mot bakterier. Det är därför mycket viktigt att eftersträva god hygien i köket.

Ägg är liv
Ett ägg innehåller mängder med näringsämnen som alla är lika viktiga för att du ska må bra. I ägget finns ju allt som behövs för att en ny liten kyckling ska bli till.
ägg innehåller ren protein och används ofta som standard för att mäta protein i andra livsmedel. Protein är uppbyggt av aminosyror och sammansättningen av äggets aminosyror är både i mängd och kvalitet så bra att de kan utnyttjas nästan till 100 % i uppbyggnaden av kroppsceller.
I ägget finns viktiga vitaminer såsom A, D, E, K, olika B-vitaminer och viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 ( riboflavin) håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar.
Järnet är viktigt för blodets förmåga att transportera syre. Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink. Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.
Kolesterol är en mycket viktig del av strukturen i varje kroppscell. Människan behöver helt enkelt detta fett för att kroppen skall kunna fungera. Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut ur kroppen.
Friska personer som äter en balanserad kost och som motionerar regelbundet kan i princip äta hur många ägg som helst. Endast personer som av olika orsaker tvingas hålla diet måste vara restriktiva med livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

Ägg ger energi
Ett ägg innehåller ca 88 kcal (360 kJ) och väger i genomsnitt ca 60 gram. Vitan väger ca 40 gram. Gulan väger ca 20 gram.

Energi
Protein
Fett
A-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
B1-vitamin
B2-vitamin
B6-vitamin
Kalcium mineral
Järn
Zink
Selen
Kolesterol 360 Kj
7,5 gram
6.06 gram
0.13 milligram
0.84 mikrogram
1,1 milligram
0,04 milligram
0,27 milligram
0,07 milligram
30 milligram
1,14 milligram
0,18 milligram
14,40 mikrogram
250 milligram

Telefon 070-681 65 98 | Norrby 74 | 783 92 STORA SKEDVI | E-post: skedvislakteri@gmail.com
Producerad av Hammars Tryckeri